Απαραίτητη προϋπόθεση για να είμαστε ευτυχισμένοι με τον εαυτό και τους άλλους είναι η διαμόρφωση θετικής αντίληψης για την ύπαρξη μας.

Αν πιστεύουμε στον εαυτό, τότε εκτιμούμε τις ικανότητες, εμπιστευόμαστε τις επιλογές , σεβόμαστε κάθε προσπάθεια, χαρακτηριζόμαστε από αυτοέλεγχο και εσωτερική πληρότητα.

Είμαστε αισιόδοξοι, δεν επηρεαζόμαστε από τα αρνητικά σχόλια των άλλων αντιθέτως, εκτιμούμε αυτά ως ευκαιρίες προόδου. Xαιρόμαστε κάθε στιγμή, υλοποιούμε στόχους ξεπερνώντας τυχόν εμπόδια που θα βρεθούν στην συνέχεια.

Από την άλλη πλευρά, η έλλειψη αυτοπεποίθησης επιδρά αρνητικά στην σκέψη σαμποτάροντας την αυτοεικόνα. Κατά συνέπεια, δεν ερμηνεύουμε αντικειμενικά την πραγματικότητα με αποτέλεσμα όταν αντιμετωπίζουμε ένα γεγονός,  να νιώθουμε φόβο, να σκεφτόμαστε ότι δεν θα τα καταφέρουμε αφού δεν είμαστε αρκετά «καλοί» να ελέγξουμε όσα συμβαίνουν καταλήγοντας πάντα σε αποτυχία.

Νιώθουμε ανασφαλείς, κατώτεροι συγκριτικά με τους συνανθρώπους αποφεύγοντας τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.  Αδιαφορούμε για την εκπλήρωση των επιθυμιών δείχνοντας ενδιαφέρον μόνο για την ικανοποίηση των θέλω των άλλων ανθρώπων.

Πώς είναι δυνατό όμως να εκτινάξουμε τα επίπεδα της αυτοπεποίθησης στα ύψη;

√  Φροντίζοντας την εμφάνιση μας, περπατώντας σταθερά, μιλώντας δυνατά και συμμετέχοντας σε ενδιαφέρουσες δραστηριότητες θα χτίσουμε σταδιακά μια θετική εικόνα εαυτού.

√  Αν διαχειριστούμε αποτελεσματικά τα αρνητικά συναισθήματα τότε θα παρατηρήσουμε ότι υπάρχουν επίσης θετικά τα οποία αν απελευθερωθούν θα βοηθήσουν ώστε να εκτιμήσουμε αντικειμενικά την προσωπικότητα. Συνεπώς, δεν θα συγκρίνουμε αλλά θα αποδεχόμαστε πλήρως τον εαυτό ενθαρρύνοντας κάθε σημείο εξέλιξης.

√  Χωρίς αμφιβολία ωφελεί να αποφεύγουμε ανθρώπους και καταστάσεις που επηρεάζουν αρνητικά την διάθεση.

√  Βοηθά να αποδεχόμαστε τα θετικά σχόλια των άλλων και έχοντας πίστη στις κινήσεις μας να νιώθουμε ευγνωμοσύνη για όλα αυτά τα όμορφα που έχουμε καταφέρει επιβραβεύοντας τον εαυτό για την επίτευξη τους.

√  Αν εξοικειωθούμε με την μοναχικότητα, θα κατανοήσουμε καλύτερα τον εσωτερικό κόσμο αγκαλιάζοντας όλες τις πτυχές του εαυτού.

Γιατί είναι γεγονός πως σε τούτο το πέρασμα ζωής θα νιώσουμε αμέτρητα συναισθήματα, θα βιώσουμε έντονες καταστάσεις, θα αποκτήσουμε αρκετές εμπειρίες, θα σταθούμε δίπλα σε πολλούς ανθρώπους αλλά μόνο ένας θα συντροφεύει κάθε βήμα.

Ας αγαπήσουμε λοιπόν τον εαυτό με πάθος!

 

Βασιλική Γ. Βενέτη ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας

Ειδίκευση στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία