Yπάρχουν στιγμές δύσκολες, στιγμές γεμάτες ένταση, στιγμές κατά τις οποίες χάνουμε την επαφή με τον εαυτό μας! Και καθημερινά, οι αφορμές που προσφέρονται είναι αρκετές, ένα απρόοπτο σοβαρό θέμα, μια έντονη διαφωνία, μια ανεπιθύμητη εξέλιξη, είναι κάποιες από τις συνθήκες που εύκολα θα επιδράσουν αρνητικά στην διάθεση κλονίζοντας σημαντικά την ψυχική μας ηρεμία!

Πολλά έχουν γραφτεί και άλλα τόσα έχουν ειπωθεί για την σημαντικότητα της ψυχικής ισορροπίας. Και ακόμα περισσότερα προτείνονται συχνά από τους ειδικούς προσπαθώντας να ενισχύσουν τους ανθρώπους να βρουν τελικά το σημείο της απόλυτης ψυχικής αρμονίας. Και είναι γεγονός ότι κάθε άνθρωπος επιθυμεί να νιώθει καλά τόσο με τον εαυτό όσο και με όσα συμβαίνουν γύρω του. Πόσο εύκολο είναι όμως να επιδράσουμε σε ότι μας αποσυντονίζει και να κρατήσουμε χαμηλά τα επίπεδα της ψυχικής έντασης;

Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο… αρκεί να υπάρχει θέληση αλλά και επιθυμία για αποτελεσματική διαχείριση όσων παρεμποδίζουν την προσωπική νιρβάνα! Η αλήθεια είναι πως διαθέτουμε απίστευτες ψυχικές αντοχές. Ποτέ δεν πιστεύουμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πολύ δύσκολες καταστάσεις μέχρι την στιγμή που θα κληθούμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Και μπορεί στην διάρκεια του «αγώνα» να μην αντιλαμβανόμαστε τις ψυχικές αντοχές που διαθέτουμε, στην συνέχεια όμως όταν η «μάχη» θα έχει κοπάσει ξαφνιαζόμαστε παρατηρώντας την ανοχή των ορίων μας.

Απαιτεί αντοχή και τόλμη η προσπάθεια να παραμείνουμε ψυχικά ήρεμοι ιδιαίτερα όταν όλα φαίνονται να είναι εναντίον μας! Και μπορεί οι δύο πιο σημαντικές στάσεις να ορίζονται με την σωματική και ψυχική αντίσταση ωστόσο, κάποιες μικρές αλλά θαυματουργές τεχνικές φαίνεται να ενδυναμώνουν την επιθυμία για εσωτερική γαλήνη.

Τα πάντα είναι στο μυαλό μας! Μια σκέψη είναι αρκετή να επιφέρει ανάλογη συναισθηματική και συμπεριφορική αντίδραση. Αν σκεφτούμε αρνητικά, θα στρεσαριστούμε, θα στεναχωρηθούμε, θα πανικοβληθούμε και είναι βέβαιο ότι θα συμπεριφερθούμε αναλόγως. Αν πάλι σκεφτούμε θετικά τότε, όμορφα συναισθήματα θα πλημμυρίσουν το είναι μας και η συμπεριφορά θα είναι αβίαστα λειτουργική.

Και μπορεί οι θεωρίες περί θετικής εκτίμησης των συνθηκών να έχουν πολλούς οπαδούς σε κάθε πλευρά του πλανήτη, πώς όμως είναι δυνατό να σκεφτόμαστε αισιόδοξα όταν καθημερινά τυφώνες σαρώνουν ότι βρουν στο πέρασμα τους. Αν και δεν αμφισβητούμε την επίδραση που ασκούν οι δύσκολες καταστάσεις στην ψυχική ισορροπία των ανθρώπων παράλληλα, δεν ξεχνάμε πως ακόμα και στον πιο καταστροφικό τυφώνα, κάπου στο κέντρο της αναταραχής υπάρχει ένα σημείο απόλυτης ηρεμίας, εκεί που όλα κινούνται σε άλλους σαφώς πιο ήρεμους ρυθμούς. Σίγουρα θέλει προσπάθεια αλλά δεν είναι αδύνατο να εντοπίσουμε το εσωτερικό σημείο απόλυτης γαλήνης που διαθέτουμε. Όλοι έχουμε μια ήρεμη φλόγα, μια εσωτερική απαλή δύναμη η οποία δίνει πνοή σε κάθε επιλογή.
Αναζητώντας την θαλπωρή αυτού του ήσυχου περιβάλλοντος, θα έχουμε την δυνατότητα να παρατηρήσουμε με ψυχραιμία πως αντιδρούμε σε οτιδήποτε σοβαρό συμβαίνει.

Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε τον έλεγχο του εαυτού αυτές τις στιγμές. Και συνειδητά να επιλέξουμε τον τρόπο με τον οποίο θα ορίσουμε την εξέλιξη των πραγμάτων. Σε αυτή την περίπτωση, η λογική σκέψη διαμορφώνει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε η ήρεμη σωματική αντίδραση να καθορίσει την συνέχεια. Ο ομαλός ρυθμός της αναπνοής επιφέρει τις επιθυμητές εξελίξεις αφού, από την μια καταλαγιάζει τις έντονες σωματικές αντιδράσεις και από την άλλη αποτελεί ένα πολύ καλό ερέθισμα αυτοπαρατήρησης.
Η αυτοπαρατήρηση είναι ίσως το πιο δυνατό «όπλο» που διαθέτουμε σε κάθε στιγμή αποδιοργάνωσης γιατί, ναι μεν αποτελεί την οδό που θα μας επαναφέρει στην ισορροπημένη ψυχική έκφραση αλλά ταυτόχρονα, ενισχύει την εσωτερική επικοινωνία η οποία θα απαντήσει τους εύλογους προβληματισμούς που έχουν αναπτυχθεί ως απόρροια των συνθηκών μειώνοντας αισθητά την ανησυχία μας.

Είναι σημαντικό να έχουμε σχέση εμπιστοσύνης με τον εαυτό μας! Ο εαυτός συμβολικά αλλά και κυριολεκτικά είναι το ψυχικό μας σπίτι, το μέρος που θα ζήσουμε όσα θα συναντήσουμε στην διαδρομή μας, το
κρησφύγετο στις δύσκολες στιγμές. Ο χώρος που θα αναζητήσουμε τα απαραίτητα μέσα για την αντιμετώπιση των εμποδίων αλλά και τα κατάλληλα εργαλεία για την συγκομιδή των απολαυστικών καρπών κάθε γενναιόδωρης εμπειρίας.Για αυτό τον λόγο, δεν ωφελεί σε τίποτε, να επιτρέπουμε τόσο στις καταστάσεις όσο και στους ανθρώπους να ταράζουν τα γαλήνια νερά της ψυχικής ηρεμίας. Και αν, σε κάθε θαλασσοταραχή πιστεύουμε στις δυνάμεις μας, τότε θα πλέουμε με σιγουριά κρατώντας σταθερά το πηδάλιο και, ακολουθώντας την ορμή των κυμάτων θα σημειώνουμε την πορεία που έχουμε προδιαγράψει γνωρίζοντας καλά τον τελικό προορισμό….. εκείνο το απάνεμο λιμάνι που πολλοί λαχτάρησαν εν μέσω τρικυμίας αλλά μονάχα οι ψυχικά ήρεμοι κατάφεραν να προσεγγίσουν!

Βασιλική Γ. Βενέτη ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας

Ειδίκευση στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία