Χάδια, φιλιά, ερωτικά σκιρτήματα, έντονη τρυφερότητα και υπερβολικά θετική διάθεση είναι τα βασικά συναισθήματα που βιώνουμε όταν είμαστε ερωτευμένοι. Οι καλύτερες στιγμές στη ζωή μας και, πώς να μην είναι άλλωστε αφού μια από τις φυσιολογικές ανάγκες είναι η ανταλλαγή ερωτικών συναισθημάτων και το μοίρασμα κοινών εμπειριών με τον άνθρωπο που θεωρούμε ιδανικό σύντροφο.

Ο έρωτας χαρακτηρίζεται ως κάτι μαγικό! Μια χημική διαδικασία η οποία ξεκινά από το στάδιο του πόθου όπου η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα ωθούν τους ανθρώπους στην αναζήτηση του ερωτικού συντρόφου. Στο στάδιο της έλξης, κατά το οποίο, οι ουσίες που εκκρίνονται από τους νευροδιαβιβαστές δηλαδή η αδρεναλίνη, η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη δημιουργούν τις κατάλληλες σωματικές και ψυχικές προϋποθέσεις ώστε οι άνθρωποι να έρθουν κοντά για να καταλήξουν στο στάδιο του δεσίματος, όπου οι σύντροφοι επηρεασμένοι από τη λειτουργία της ωκυτοκίνης και της βαζοπρεσίνης θα συνάξουν μονογαμική σχέση με στόχο την εκπλήρωση του έρωτα τους.

Όμως συχνά συναντάμε ανθρώπους μόνους ή συντρόφους που δηλώνουν ανικανοποίητοι από την επιλογή τους ή εραστές που θεωρούν αρκετά δύσκολο να διατηρήσουν τη συναισθηματική επαφή με τον άνθρωπο που έχουν επιλέξει.

Μα αλήθεια είναι τόσο δύσκολο να εμπλακούμε και να διατηρήσουμε ισορροπημένη μια ερωτική σχέση;

Φυσικά… ιδιαίτερα αν τυχαίνει να έχουμε προσφέρει τόσα στις προηγούμενες ερωτικές εμπειρίες και εκείνο που καταφέραμε ήταν να καταλήξουν σε αδιέξοδο.

Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι πιθανό να φοβόμαστε την συναισθηματική απόρριψη ή την αδιαφορία αν προσεγγίσουμε ερωτικά τον άνθρωπο που μας ενδιαφέρει. Μπορεί να συναντήσουμε δυσκολία αν δεν έχουμε σχηματοποιήσει ή αντίθετα αν έχουμε εξιδανικεύσει την εικόνα του επιθυμητού συντρόφου θέτοντας υψηλούς στόχους και μη έχοντας τη διάθεση να συμβιβαστούμε με κάτι λιγότερο. Ίσως εκτιμούμε αρνητικά τον εαυτό μας θεωρώντας ότι δεν αξίζουμε την αγάπη και το ενδιαφέρον των άλλων. Δεν θέλουμε να ωριμάσουμε προσπαθώντας να καλύψουμε τις συναισθηματικές απαιτήσεις μιας ερωτικής σχέσης ή αδυνατούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε πολλούς ερωτικούς συντρόφους και καλύπτουμε την ανάγκη για επικοινωνία, διασκέδαση, σεβασμό από την επαφή με άλλους ανθρώπους. Δίνουμε περισσότερη έμφαση σε κάποιους τομείς της ζωής όπως σπουδές, εργασία, χωρίς να διαθέτουμε χρόνο σε εμάς. Συνειδητοποιούμε ότι οι άλλοι δεν κατανοούν τα θέλω μας και απομονωνόμαστε από το περιβάλλον αναζητώντας εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας όπως η ανταλλαγή απόψεων μέσα από το διαδίκτυο η οποία είναι ικανή να οδηγήσει σε ερωτικές γνωριμίες.

Για αυτό, πριν προχωρήσουμε σε ερωτική σχέση είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζουμε τι ζητούμε και πως ορίζουμε τον εαυτό σχετικά με τον άλλο. Να κατανοούμε τόσο εμάς και όσο και τον σύντροφο με υπομονή, σεβασμό, ωριμότητα και αμοιβαία ανταλλαγή συναισθημάτων.

Αξίζει να ρισκάρουμε συναισθηματικά ακόμα και αν έχουμε πληγωθεί στο παρελθόν. Επειδή συνέβη κάποτε δεν είναι απαραίτητο να συμβεί πάλι. Αλλά ακόμα και αν συμβεί, θα έχουμε αποκτήσει αρκετά από την εμπειρία και πάνω από όλα την ικανοποίηση που νιώθουμε κάθε φορά που εκδηλώνουμε τα συναισθήματα μας.

Και ίσως είναι ωφέλιμο να λάβουμε υπόψη τις δυσκολίες που συναντήσαμε ώστε να γνωρίζουμε τι είναι αυτό που θα αποφύγουμε για να δημιουργήσουμε μια περισσότερο υγιή σχέση.

 

Βασιλική Γ. Βενέτη ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας

Ειδίκευση στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία