Καθώς εξελίσσεται η περίοδος των εξετάσεων, οι συμμετέχοντες είναι φυσικό να νιώθουν άγχος αφού το αποτέλεσμα θα διαμορφώσει μέχρι ένα σημείο την εξέλιξη των σπουδών τους. Κατά συνέπεια είναι πιθανό να συναντήσουμε εξεταζόμενους που δυσκολεύονται να προετοιμαστούν καταλλήλως για τις εξετάσεις ή αν και είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι δεν αποδίδουν ικανοποιητικά κατά τη διάρκεια των εξετάσεων εξαιτίας του άγχους το οποίο εκδηλώνεται με συγκεκριμένα σωματικά, συναισθηματικά και συμπεριφορικά συμπτώματα.

Τα πλέον συνηθισμένα σωματικά συμπτώματα είναι ο πονοκέφαλος, η αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η ταχυκαρδία, η έντονη εφίδρωση, η αϋπνία, η συχνοουρία, ο πόνος στην κοιλιά ή στο στήθος, η δυσκολία στην αναπνοή. Στα συναισθηματικά συμπτώματα παρατηρούμε τον θυμό, το φόβο αποτυχίας, την απογοήτευση, την αδυναμία συγκέντρωσης και συγκράτησης πληροφοριών, τις αρνητικές σκέψεις, την ευσυγκινησία και την καταθλιπτική διάθεση. Ενώ στα συμπτώματα συμπεριφοράς συναντούμε τον εκνευρισμό, την ευερεθιστότητα, την επιθετικότητα, την υπερβολική κατανάλωση ή τον περιορισμό λήψης τροφής, την αύξηση του καπνίσματος και του αλκοόλ.

Συνήθως, η αύξηση των επιπέδων του άγχους κατά τη διάρκεια της εξεταστικής διαδικασίας οφείλεται σε πολλούς παράγοντες όπως είναι οι υπερβολικές προσδοκίες του περιβάλλοντος, οι  μη ρεαλιστικοί στόχοι που θέτουν οι εξεταζόμενοι αναφορικά με το αποτέλεσμα, ο φόβος ενδεχόμενης αποτυχίας, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, ο αρνητικός τρόπος σκέψης καθώς και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του εξεταζόμενου.

Παράλληλα, ας μην ξεχνάμε ότι το άγχος είναι ένα συναίσθημα το οποίο με την κατάλληλη διαχείριση μπορεί να συμβάλει θετικά στην απόδοση των εξεταζόμενων.

Για αυτό, πριν από τις εξετάσεις είναι σημαντικό να εντοπίσετε την αιτία εκδήλωσης του άγχους, να προγραμματίσετε τον χρόνο της μελέτης ανάλογα με τις απαιτήσεις της εξεταστέας ύλης, να κάνετε συχνές επαναλήψεις μόνοι ή με την παρουσία άλλων και, να ερευνήσετε τα θέματα των προηγούμενων ετών για το συγκεκριμένο μάθημα.

Ταυτόχρονα, χρειάζεται να αποδεχτείτε πως είναι απολύτως φυσιολογικό κάποιες στιγμές να μην έχετε διάθεση για διάβασμα! Αυτές τις ώρες μπορείτε να απασχοληθείτε με μια ευχάριστη δραστηριότητα ώστε να επιστρέψετε στην μελέτη με περισσότερη όρεξη.

Αφιερώστε χρόνο για χαλάρωση, σωματική άσκηση και καλή ξεκούραση, προσέχετε ιδιαίτερα τη διατροφή και μάθετε να ελέγχετε την αναπνοή εισπνέοντας από τη μύτη και εκπνέοντας από το στόμα αργά και σταθερά. Αποφύγετε τις αρνητικές σκέψεις εκτιμώντας αντικειμενικά την κατάσταση, μοιραστείτε τα συναισθήματα που νιώθετε με τους ανθρώπους που μπορούν να σας καταλάβουν.

Και οραματιστείτε την επιτυχία!

Την ημέρα των εξετάσεων φροντίστε να βρίσκεστε εγκαίρως στο εξεταστικό κέντρο. Αναγνωρίστε το δικαίωμα να νιώθετε άγχος και μην επηρεάζεστε από την ένταση που τυχόν νιώθουν οι συνεξεταζόμενοι.  Επιλέξτε να παραμείνετε ήρεμοι αναπνέοντας ομαλά,  διαχειριστείτε κάθε αρνητική σκέψη στρέφοντας το μυαλό σε οτιδήποτε ενισχύει θετικά συναισθήματα όπως είναι η εικόνα του ηλιοβασιλέματος σε μια παραλία ή επαναλάβετε μια φράση που χαλαρώνει όπως είμαι ήρεμος/ή, όλα θα πάνε καλά.

Και αρχίστε με τα θέματα που γνωρίζετε καλύτερα για να περάσετε σε αυτά που απαιτούν περισσότερη ανάλυση. Πριν παραδώσετε το γραπτό, αφιερώστε χρόνο ώστε να ελέγξετε τις απαντήσεις σας.

Μετά τις εξετάσεις, εκτιμήστε ρεαλιστικά την απόδοση. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, επιβραβεύστε τον εαυτό με κάποιο τρόπο και στη συνέχεια ασχοληθείτε με το επόμενο μάθημα.

Μα πάνω από όλα, έχετε στο μυαλό ότι οι εξετάσεις για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο είναι μόνο μια σημαντική δοκιμασία η οποία μπορεί εύκολα να επηρεαστεί από εξωτερικούς παράγοντες όπως είναι η κούραση, η συναισθηματική ένταση, η αρνητική διάθεση. Σε καμία περίπτωση, δεν αντιπροσωπεύει την αξία του εαυτού και δεν καθορίζει την ζωή. Είναι μια πρόκληση, ένα στοίχημα που βάζουμε με τον εαυτό, το οποίο απαιτεί σωστή προετοιμασία, ορθή σκέψη, καλή κριτική ικανότητα…..και κυρίως τύχη….πολλή και καλή τύχη στην προσπάθεια!!!!

 

Βασιλική Γ. Βενέτη ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας

Ειδίκευση στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία