Λένε ότι οι δυσκολίες μας κάνουν πιο δυνατούς…. Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια! Θα έλεγα όμως ότι δεν είναι απαραίτητο να δυσκολευτούμε για να δυναμώσουμε αφού, οι καλές στιγμές βοηθούν εξίσου να εξελιχθούμε ως άνθρωποι!

Είναι όμως περίεργο ότι παρατηρείται με την ανθρώπινη φύση, να εκτιμά περισσότερο τις δυσκολίες, λες και αυτές να είναι πιο σημαντικές!

Μπορεί και να είναι! Άλλωστε από πολλούς υποστηρίζεται η άποψη ότι, τα σοβαρά γεγονότα ζωής είναι αυτά που κλονίζουν στην πραγματικότητα το είναι μας καθώς, χτυπούν κυριολεκτικά το καμπανάκι του κινδύνου θέτοντας σε λειτουργία τις πλέον σημαντικές οργανικές και ψυχολογικές αντιδράσεις.

Ίσως να είναι η στιγμή που αρχίζει να χάνεται η ισορροπία δίνοντας βιαστικά την θέση της στον πανικό ο οποίος μεθοδικά κυριεύει την λογική μας!

Δεν μπορεί, δεν είναι δυνατό να συμβαίνει!  Ανήσυχες σκέψεις κατακλύζουν το μυαλό, σκέψεις που δοκιμάζουν την πίστη στις ικανότητες μας αποδομώντας σταδιακά τον εαυτό.

Και όσο τα γεγονότα εξελίσσονται τόσο φαίνεται να απομακρυνόμαστε από το ατομικό περιβάλλον ασφαλείας που διαμορφώσαμε. Και όσο φεύγουμε από τις σταθερές τόσο προβληματιζόμαστε φθάνοντας σε ένα επίπεδο πλήρους αποδιοργάνωσης.

Και τόσο απλά στο απόλυτο χάος, στο κέντρο της καταστροφής να εξαφανίζεται κάθε ελπίδα διαχείρισης των γεγονότων!

Για μια στιγμή, που χάθηκε η ψυχραιμία, που πήγε ο έλεγχος του εαυτού;  Γιατί το συναίσθημα χειρίζεται τόσο καλά την λογική ώστε να αμφισβητείς αν θα υπάρξει σωτηρία σε αυτή την δυστυχία;

Ναι, μπορεί να είναι απαιτητική η κατάσταση αλλά, βρες επιτέλους ένα τρόπο για να επανακτήσεις τον έλεγχο!

Κάνε ένα βήμα πίσω, αποστασιοποιήσου από τα γεγονότα! Δώσε χρόνο σε σένα για να εκτιμήσεις λογικά όσα παράλογα συμβαίνουν.

Σήκωσε ανάστημα και, πάρε την κατάσταση στα χέρια σου. Κοιτά κατάματα τον εαυτό και βρες την δύναμη να καθορίσεις τα επόμενα βήματα σου. Βαθιά μέσα σου ξέρεις τι πρέπει να κάνεις για να ξεπεράσεις όλα τούτα τα δύσκολα!

Και λάβε δράση. Μην επιτρέπεις σε οτιδήποτε να επηρεάζει την πορεία σου. Έχε την προσοχή σου συγκεντρωμένη σταθερά στο αποτέλεσμα. Και προσπάθησε, σιγά σιγά, να φθάσεις εκεί.

Ότι και αν συμβεί προχώρα! Μην σταματάς. Μην αποκλίνεις από τον σκοπό σου.

Ξέρεις ότι είναι υπεράνθρωπο, ξέρεις όμως ταυτόχρονα ότι δεν είναι ακατόρθωτο. Γιατί έχεις αντιμετωπίσει με επιτυχία ανάλογες καταστάσεις στο παρελθόν! Εμπειρίες σημαντικές που μπορούν να αποτελέσουν καλούς συμβούλους στην προσπάθεια σου ιδιαίτερα τις στιγμές που δοκιμάζεσαι σοβαρά.

Και βήμα προς βήμα αξιολόγησε την πρόοδο που σημειώνεις, βελτίωσε τα αδύναμα σημεία, ενίσχυσε τα δυνατά και, αν χρειαστεί επαναπροσδιόρισε τις κινήσεις σου φθάνοντας μέχρι το τέλος.

Δεν είναι μακριά. Αχνοφαίνεται καθώς πλησιάζεις. Γεμάτος πληγές από την δοκιμασία, απαλλαγμένος όμως πια από τις κακουχίες.

Εκεί, στο σημείο μηδέν. Εκεί που υπολογίζεις τι έγινε, που μετράς τι έχασες και, τι απόκτησες με κόπο!

Σε αυτό το σημείο που τελικά αντιλαμβάνεσαι ότι είσαι λίγο πιο δυνατός…λίγο καλύτερος άνθρωπος!

 

Βασιλική Γ. Βενέτη ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας

Ειδίκευση στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία