Μετρούμε αντίστροφα τις ημέρες για τη γιορτή των Χριστουγέννων, την πιο ατμοσφαιρική και συναισθηματική γιορτή του έτους αφού το λαμπερό περιβάλλον δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να ξεφύγουμε από την μονοτονία της καθημερινότητας και να αισθανθούμε διαφορετικά, τουλάχιστον πιο γιορτινά.

Ετυμολογικά η λέξη Χριστούγεννα σαφώς καθορίζει την γέννηση του Θεανθρώπου αλλά, ταυτόχρονα συμβολίζει την αρχή οτιδήποτε νέου.

Πιθανόν η παραπάνω τοποθέτηση να ενισχύει το θετικό μήνυμα που προσπαθεί να εδραιωθεί μέσω της γιορτινής ατμόσφαιρας. Η αφετηρία όσων επιθυμούμε να έχουμε στην ζωή μας. Συνθήκες που θέλουμε να δούμε να συμβαίνουν, τις οποίες έχουμε επιδιώξει αφού μέχρι ένα σημείο μπορούμε να προκαλέσουμε όσα επιδιώκουμε για την εξέλιξη μας.

Από την άλλη πλευρά, τα Χριστούγεννα ενοχοποιούνται για την αρνητική χροιά που μπορούν να επιφέρουν στην ψυχολογία μας. Και δεν είναι τυχαίο το πόρισμα αρκετών ερευνών το οποίο δίνει υψηλά ποσοστά αυτοκτονικότητας το διάστημα των Χριστουγέννων.

Γιατί μπορεί όλα γύρω να είναι γιορτινά δείχνοντας τον δρόμο της ευτυχίας αλλά αν εμείς αδυνατούμε να ακολουθήσουμε όσα «απαιτούνται» είναι πολύ εύκολο να οδηγηθούμε σε στενάχωρη διάθεση. Και αν η δομή της προσωπικότητας και ο τρόπος ερμηνείας των καταστάσεων ενισχύουν αυτοκτονικές συμπεριφορές, τότε είναι πιθανό να προχωρήσουμε σε απονενοημένες πράξεις ιδιαίτερα μετά το τέλος των γιορτών. Για αυτό, σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητο να υπάρξει άμεση παρέμβαση ώστε να προληφθεί οτιδήποτε αρνητικό.

Επειδή όμως κατά βάση, τα Χριστούγεννα είναι γιορτή ελπίδας και αγάπης, χρειάζεται να συμβάλλουμε δημιουργικά ώστε να διαλαλήσουμε με ενθουσιασμό την αισιοδοξία που αποπνέουν.

Είναι λοιπόν ωφέλιμο να μην ζητούμε πολλά τόσο από εμάς όσο και από τους ανθρώπους που έχουμε γύρω μας. Είναι σημαντικό επίσης να συνειδητοποιήσουμε ότι ζούμε σε μια πραγματικότητα η οποία διαμορφώνεται από τις καταστάσεις και τους ανθρώπους που έχουμε επιλέξει να συντροφεύουν την πορεία μας.

Παράλληλα, καλό είναι να αναγνωρίζουμε ότι αρκετά συχνά οι εξελίξεις καθορίζονται από εξωτερικούς παράγοντες με αποτέλεσμα να αποκλίνουμε σημαντικά από όσα είχαμε ορίσει.  Και αυτές τις στιγμές της συνειδητοποίησης βοηθά να διατηρήσουμε την αντικειμενική θεώρηση των καταστάσεων για να αποδεχτούμε τα γεγονότα χωρίς να εγκαταλείπουμε τις ελπίδες αλλά και τους αγώνες για ένα καλύτερο μέλλον. Υπό αυτήν την σκοπιά, θα είναι πιο εύκολο να ακολουθήσουμε όσα συμβαίνουν σαν να χορεύουμε με τις δυσκολίες της ζωή!

Γιατί συνήθως όταν δεν αντιστεκόμαστε σε όσα γίνονται, ακολουθούμε την φυσική ροή των γεγονότων και ζώντας όσα προκύπτουν γινόμαστε πλουσιότεροι σε εμπειρίες αφού, ακόμα και οι δύσκολες καταστάσεις γεννούν όμορφες προοπτικές για αισιόδοξες αλλαγές….. σαν την γλυκιά αίσθηση που αφήνει το μήνυμα των Χριστουγέννων!

Μακάρι το λαμπερό αστέρι των γιορτών να ζεσταίνει τις ψυχές όλων και, να φωτίσει ξεχωριστά το μονοπάτι κάθε ανθρώπου που σημειώνει την δική του πορεία μέσα στον χρόνο!

 

Βασιλική Γ. Βενέτη ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας

Ειδίκευση στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία