«Η Ψυχική Υγεία σε έναν Άνισο Κόσμο» είναι το θέμα που επιλέχθηκε φέτος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τις εκδηλώσεις της παγκόσμιας ημέρας ψυχικής υγείας οι οποίες στοχεύουν στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού.
Το φετινό θέμα δεν επιλέχτηκε τυχαία αφού, οι ανισότητες λόγω φυλής και εθνικότητας, σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου αλλά και η έλλειψη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων ψυχικά ευάλωτων, φαίνεται να έχουν ισχυρό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των ανθρώπων.
Καθώς τα ερευνητικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι πολλοί άνθρωποι με ψυχική ασθένεια δε λαμβάνουν τη θεραπεία που δικαιούνται αφού, σημειώνεται ανεπάρκεια στην ποιότητα αλλά και στην διάρκεια της περίθαλψης που παρέχεται σε άτομα με πρόβλημα ψυχικής φύσεως.
Βέβαια, το στίγμα της «τρέλας» δεν επιδρά αποκλειστικά στη ψυχική και σωματική υγεία των πασχόντων, αποτρέπει κάθε εκπαιδευτική και επαγγελματική προοπτική, εμποδίζει τις διαπροσωπικές και κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και δυσκολεύει τις σχέσεις με τις οικογένειες και τα αγαπημένα πρόσωπα.
Και αυτοί οι άνθρωποι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΙ!!!
Τα πορίσματα των ερευνών ορίζουν ότι 450.000.000 άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ψυχικές διαταραχές εκ των οποίων 154.000.000 άτομα νοσούν από κάποιο είδος καταθλιπτικής διαταραχής, 95.000.000 υποφέρουν από εξαρτητικές διαταραχές και 25.000.000 είναι πάσχοντες από ψυχωσικές διαταραχές.
Το 12% του πληθυσμού όλων των ηλικιών πάσχει από ψυχικές διαταραχές και, 1 στους 4 ανθρώπους στον κόσμο αντιμετωπίζει ένα θέμα ψυχικής υγείας.
Στο σύνολο του κλινικού πληθυσμού, το 60% των ψυχικών διαταραχών έχει έναρξη στην εφηβική ηλικία ενώ, 1 στα 7 άτομα ηλικίας 10-19 ετών έχει διαγνωστεί με κάποιο τύπο ψυχικής διαταραχής.
Τέλος, η αυτοκτονία αποτελεί την 2η αιτία θανάτου στις ηλικίες 15-29 με 46.000 εφήβους να βάζουν τέλους στην ζωή τους ετησίως.
Και μπορεί κάθε αριθμός να αποτυπώνει μια ψυχική έκφραση όμως, κάθε άνθρωπος διαθέτει μια ξεχωριστή και μοναδική προσωπικότητα η οποία πρέπει να είναι σεβαστή από το σύνολο της ανθρωπότητας.
Τι και αν αυτός ο άνθρωπος νοσεί από κατάθλιψη ή άγχος ή σχιζοφρένεια ή διαταραχή προσωπικότητας ή από κάθε άλλο είδος ψυχικής διαταραχής, αυτή η ανθρώπινη οντότητα έχει τις ίδιες ευκαιρίες με κάθε άλλον άνθρωπο.
Και με αυτή την πεποίθηση οφείλουμε όλοι, επαγγελματίες ψυχικής υγείας και μη, να ανταποκρινόμαστε ενσυνείδητα στην θεραπευτική υποστήριξη αλλά και στην κάλυψη αυτών των ανθρώπινων αναγκών.
Για να σταματήσει ο στιγματισμός των ανθρώπων που νοσούν από ψυχική ασθένεια ώστε, τα άτομα που καλούνται να διαχειριστούν τα συμπτώματα μιας ψυχικής νόσου να είναι πλήρως ενσωματωμένα σε όλους του τομείς της ζωής.
Γιατί απλά, οι ετικέτες δεν ταιριάζουν στους ανθρώπους!!!
Βασιλική Γ. Βενέτη ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας
Ειδίκευση στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία