Η 8η ημέρα του Μάρτη αφιερώνεται παγκοσμίως στον εορτασμό της γυναικείας φύσης. Και μπορεί την συγκεκριμένη ημέρα, να ξοδεύεται άπειρος χρόνος προς τιμή της γυναίκας ωστόσο, πολλοί καλλιτέχνες, ερευνητές, επιστήμονες και απλοί άνθρωποι υμνούν σχεδόν καθημερινά με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο την ύπαρξη του δεύτερου κατά σειρά, όπως προστάζουν οι γραφές, φύλου στον πλανήτη.

Τι δεν έχει ειπωθεί για το αδύναμο φύλο….! Για την ευαισθησία, την εξυπνάδα, την πονηριά, τον συναισθηματισμό, το πάθος, την δύναμη ψυχής, την βιολογική αντοχή που επιδεικνύουν οι γυναίκες στις καθημερινές εκφράσεις τους. Και τι δεν αναφέρεται συχνά στις προσπάθειες σύγκρισης και πιθανόν στα συμπεράσματα υπεροχής των ανδρών έναντι των γυναικών.

Μα όποιες και αν είναι οι απόψεις, είναι ωφέλιμο να τονιστεί ότι κάθε άνθρωπος, είτε φέρει γυναικεία είτε φέρει ανδρικά χαρακτηριστικά, είναι μοναδικός και άξιος σεβασμού αφού αποτελεί ένα ξεχωριστό βιολογικό αλλά και ψυχολογικό δημιούργημα μολονότι, αρκετές φορές, προσπαθούμε να καταλήξουμε σε παρατηρήσεις που αφορούν στις διαφορές αλλά και στις ομοιότητες των δύο φύλων. Ίσως γιατί κάπου ενδόμυχα έχουμε πάντα την ανάγκη να ορίζουμε το είναι μας και να διαχωρίζουμε την φυσική μας ύπαρξη συγκριτικά με τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν.

Και έτσι, στηριζόμενοι σε αρκετές βιολογικές αλλά και ψυχολογικές έρευνες, θα επισημάνουμε εκείνα τα σημεία που διαφοροποιούν την αρσενική από την θηλυκή ανθρώπινη υπόσταση.

Εστιάζοντας λοιπόν το ενδιαφέρον μας στις βιολογικές λειτουργίες των δύο φύλων, θα παρατηρήσουμε ότι κάθε γυναίκα φέρει δύο χρωμοσώματα Χ και κάθε άνδρας έχει ένα χρωμόσωμα Χ και ένα χρωμόσωμα Υ. Επίσης, οι γυναίκες διαθέτουν εσωτερικά του σώματος δύο ωοθήκες στις οποίες αποθηκεύουν το ωάριο που παράγουν κάθε μήνα και την μήτρα η οποία συνδέεται με τον κόλπο ενώ, οι άνδρες φέρουν εξωτερικά του σώματος τους, τους όρχεις οι οποίοι παράγουν δισεκατομμύρια σπερματοζωάρια κάθε μήνα τα οποία μέσω του πέους και της σεξουαλικής συνεύρεσης των ανθρώπων θα γονιμοποιήσουν το ωάριο του γυναικείου οργανισμού σε καθορισμένες ημέρες σύμφωνα με τον κύκλο της έμμηνου ρήσης.

Επιπλέον, σημαντικές διαφορές παρουσιάζονται αναφορικά με τις λειτουργίες του κεντρικού νευρικού συστήματος και το μέγεθος του εγκεφάλου μεταξύ ανδρών και γυναικών. Σύμφωνα με τα πορίσματα των ερευνών του Broca (1861), οι άνδρες έχουν κατά μέσο όρο 1325 γραμμάρια βάρος εγκεφάλου ενώ, εκείνο των γυναικών φαίνεται να αγγίζει τα 1144 γραμμάρια χωρίς να επηρεάζεται η νοητική λειτουργία κάθε ανθρώπου.

Από την άλλη πλευρά, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι εξαιτίας του διαφορετικού μεγέθους του εγκεφάλου στα δύο φύλα, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες αντιδρούν διαφορετικά στα ερεθίσματα που προσλαμβάνουν. Βέβαια, η διαφορετική απάντηση εξαρτάται εξίσου από τις εμπειρίες, γεγονός που ενισχύει την υπόθεση και την σίγουρη παρατήρηση ότι κάθε άνθρωπος δίνει την δική του ψυχολογική ερμηνεία σε όσα συμβαίνουν.

Βέβαια οι γυναίκες , εμφανίζονται περισσότερο δυνατές στις αισθητηριακές εκφράσεις αφού έχει παρατηρηθεί ότι δείχνουν μεγαλύτερη ευαισθησία στην όσφρηση, μπορούν να διακρίνουν καλύτερα τις χρωματικές αποχρώσεις και έχουν μικρότερη ανοχή στον πόνο, αντίδραση η οποία αποδίδεται στην πληθώρα υποδοχέων πόνου στην επιφάνεια του δέρματος .

Τέλος, είναι ευδιάκριτη η διαφορετικότητα του σκελετού με τους άνδρες να διαθέτουν μεγαλύτερη θωρακική επιφάνεια, περισσότερη μυϊκή μάζα, άλλο μέγεθος, βάρος και σωματικό σχήμα ενώ, αξιοσημείωτες ιδιαιτερότητες φαίνεται να υπάρχουν στη σύσταση του δέρματος με τις γυναίκες να έχουν πιο ξηρή αλλά και ζεστή επιδερμίδα, λιγότερη πυκνότητα και πιο ανοιχτό χρώμα στην τριχοφυΐα τους.

Παρ όλα αυτά, τα ψυχολογικά πειράματα έχουν να μας πουν ότι, οι γυναίκες επικοινωνούν καλύτερα στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, μπορούν να καταλήξουν ευκολότερα στην λύση ενός προβλήματος και αντιλαμβάνονται καλύτερα τα μη λεκτικά μηνύματα. Ακόμη, οι γυναίκες αποδεικνύονται περισσότερο διαισθητικές και δοτικές, παρατήρηση που εξηγεί την ικανότητα τους να αντιλαμβάνονται ενστικτωδώς τα εσωτερικά ψυχικά μηνύματα όπως το αίσθημα της σύλληψης του εμβρύου αλλά και την άνεση τους να δένονται πιο γρήγορα συναισθηματικά σε μια σχέση και να θεωρούνται ως τα πλέον κατάλληλα πλάσματα να υποστηρίξουν ποιοτικά την φροντίδα συμβάλλοντας στην συναισθηματική ασφάλεια του παιδιού.

Επιπλέον, οι γυναίκες διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά τις απαιτητικές και αγχωτικές συνθήκες συγκριτικά με τους άνδρες οι οποίοι ακολουθούν την επιλογή της φυγής από τις στρεσογόνες καταστάσεις.

Αντίθετα, οι άνδρες έχει αποδειχτεί ότι είναι λιγότερο επιρρεπείς στις ψυχικές ασθένειες, αφήνοντας στις γυναίκες την πρωτιά των υψηλών ποσοστών εμφάνισης των ψυχολογικών διαταραχών κυρίως του άγχους και της κατάθλιψης.

Τέλος, οι έρευνες επιβεβαιώνουν την υπόθεση ότι οι γυναίκες ζουν πιο πολλά χρόνια από ότι οι άνδρες διότι, η επιλογή του τρόπου ζωής, τα ατυχήματα, τα κοπιαστικά επαγγέλματα αποτελούν κάποιες αιτίες αύξησης της θνησιμότητας του ανδρικού πληθυσμού.

Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι υπάρχουν αρκετές διαφορές και άλλες τόσες ομοιότητες οι οποίες καθορίζουν και ταυτόχρονα διαχωρίζουν την βιολογική, φυσική και ψυχολογική διάσταση των δύο φύλων.

Και πιθανόν να είναι ανούσια οποιαδήποτε προσπάθεια σύγκρισης και επικράτησης του ενός φύλου προς το άλλο. Αφού για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται ότι κάθε άνθρωπος ανεξαρτήτως φύλου διακατέχεται από την πρωταρχική ανάγκη της συνύπαρξης για να νιώσει ψυχολογικά τουλάχιστον ισορροπημένος.

Άλλωστε, θεωρώ ότι δεν θα διαφωνήσει κανείς με την άποψη ότι δύο τουλάχιστον άνθρωποι ενωτικά αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα όλα εκείνα που προκύπτουν στην εξέλιξη της ζωής. Και ίσως να νιώθουν περισσότερο ευτυχισμένοι όταν αντιλαμβάνονται ότι η μια πλευρά συμπληρώνει την άλλη με σεβασμό, κατανόηση, υποστήριξη και όχι αντιπαλότητα, ανταγωνισμό και πρόθεση για επικράτηση του δυνατότερου.

Και αν πολλές φορές η φύση φαίνεται άνιση στους ανθρώπους, είναι σαφώς καλύτερα για όλους να κινούμαστε σταθερά με τον άντρα ή με την γυναίκα που έχουμε επιλέξει να βηματίζει δίπλα μας και να συντροφεύει οποιαδήποτε εξέλιξη συναντούμε στο δρόμο μας.

Γιατί δεν χωρά αμφισβήτηση ότι η νίκη της επιβίωσης επιτυγχάνεται ευκολότερα με συντροφικότητα και αγάπη αφού και ο πλέον αυτόνομος και δυναμικός άνθρωπος λυγίζει μπροστά στις μοναχικές στιγμές του!

 

Βασιλική Γ. Βενέτη ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας

Ειδίκευση στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία